Nee, geen paniek we blijven de oude campagne spelen tot er een einde aangebreid is.
Maar er zijn steeds meer en meer nieuwe spelers die graag willen meedoen en ik wil graag al voorbereid zijn.
We wachten zeker nog tot Raiders uitkomt en een paar maal gespeeld is.
De nieuwe campagne gaat echter drastisch verschillen van de eerste die eigenlijk gewoon een samengevoegde solo campagne was, waardoor sommige provincies nooit aan bod kwamen omdat alle spelers gewoonweg niet elke maal kunnen spelen.
Daarom gaan we nu een ander systeem toepassen gebaseerd op de Dux campagne van Chris Stoesen in een van de TFL specials.
We gaan werken met 'major' en 'minor' players. De 'Major' players beginnen ieder met een volledig start leger zoals beschreven in de spelregels van Dux.
De 'Minor' players ( lees spelers die slechts af en toe gaan kunnen vechten) starten met groepen van 1 Noble en ofwel 3 eenheden Warriors, of 1 Noble en 4 groepen Levies. 'Minor' spelers mogen indien ze dat willen één van hun groepen vervangen door lichte cavalerie, boogschutters of skirmishers.
Uiteraard is het de bedoeling dat de plaatsen van de 'major' spelers worden ingenomen die denken regelmatig in de campagne te kunnen spelen. De 'minors' dienen als eventuele ondersteuning maar kunnnen vanzelfsprekend na verloop van tijd zelf ook een pittig leger opbouwen.
De 'major' Angles en Saksen beginnen als 'seaborne raiders' D.w.z dat ze nog geen land veroverd hebben. Zelfde scenario als in een normale Dux campagne: ze moeten 3 succesvolle raids doen voor ze mogen trachten land te veroveren. Dus iedere raid zal beginnen aan de kust!
Maar... er is ook plaats voor één of twee 'minor' Saksische spelers als huurlingen in Romano- Britse dienst. Wat die gaan doen als hun 'landgenoten' aanvallen is maar zeer de vraag. En dat is nou net hetgeen we willen bereiken. Je zal als speler 'real-life' allianties en afspraken moeten gaan maken met andere spelers.
En zelfs dan weet je nog niet of die hun woord gaan houden en je geen dolk in de rug steken.
De enige afpraak die geldt is dat meerdere 'major' aanvallers ( en dat gaan dan meestal Angles of Saksen zijn) niet samen één gebied mogen aanvallen. Beetje kunstmatig maar noodzakelijk.
Aangrenzend aan het gebied dat omstreden wordt (het zal het koninkrijk Bryneich (Brynaich) worden dat voorbij Hadrian's Wall ligt en vermoedelijk 3 provicies hebben) liggen nog andere koninkrijken.
In het Noord Oosten heb je Gododdin ( spreek uit als Godofin) dat een buffer vormt tegen de Picten. Gododdin is geallieerd met Bryneich en kan hen steunen bij aanvallen. Maar de Picten zijn er niet weg te kloppen en de Gododdin speler zal vaak moeten kiezen tussen zijn bondgenoot helpen en de blauwe barbaren afslaan. In Gododdin kan er ofwel een 'major' of 'minor' speler zijn. Ook duiken er steeds vaker regelmatig Ierse en Scotti raiders op.
Rheged in het Zuid- Westen is een rivaal. Soms zal Rheged ( als 'minor') meevechten aan de kant van Bryneich, maar evengoed kan het zelf ook trachten land van Bryneich buit te maken. Er is plaats voor een 'major' of 'minor' speler in Rheged.
Rheged mag een leger vormen om Bryneich binnen te vallen, maar zal nooit een Saksische of Angle speler ondersteunen. Wat ze wél mogen is trachten een 'minor' Saksische of Angle strijdmacht in te huren.
En dan is er nog Strathclyde. Er is daar plaats voor een 'major' of 'minor' speler. Strathclyde mag enkel steun verlenen aan Romano- Britse legers maar maximaal een 'minor' eenheid en dan nog alleen in echte 'battles' Het mag zowel aan Bryneich als Rheged steun verlenen tijdens een battle.
Strathclyde wordt quasi constant aangevallen door Ierse en Scotti raiders, dus het is maar zeer de vraag of ze steun kunnen verlenen.
Picten, Scoti en Ierse raiders zijn pure raiders die enkel uit zijn op buit. Ze zijn niet geintereseerd in land (voorlopig)
Ze kunnen (beperkt) zowel over land als via de zee aanvallen. In het laatste geval is er dan geen caverie of strijdwagens bij.
Ieren en Scotti vechten zeldzaam onder elkaar, maar Picten zijn een geliefkoosd doelwit. Er valt echter niets anders te rapen dan wat buit, meestal in de vorm van slaven.
Vorr Ieren, Picten en Scotti zijn er een pak 'major' plaatsen, want het heeft voor de 'flow' van de campagne geen belang wanneer ze aanvallen. Voor de rest geld dezelfde regel als voor de Saksen: ze mogen niet gelijktijdig dezelfde Britse provincie aanvallen.
Er zijn nog wat details die moeten uitgewerkt worden zoals bv de 'beloning' na een succesvolle raid met behulp van een 'minor' Waarschijnlijk gaat het verdiende geld dan pro- rata worden verdeeld. De andere 'winsten' zoals meer en betere troepen worden aan de beide winnaars toegekend.
Eens dat de Saksen of Angles voet aan wal hebben in Bryneich onstaat het onafhankelijke land Bernaccia. De Romano Britten kunnen dat dan op hun beurt gaan raiden en eventueel opnieuw veroveren. Ook andere Angle of Saksische spelers mogen het aanvallen en de Ieren of Scotti gaan het zelfs niet eerst vragen.
De 'huishuur' van de Saksische spelers vervalt.